Slaan we door met seksuele voorlichting?

Als advocaat ben ik, Marion Scholtes, veelal partijdig. Hoe leuk is het dan om eens geen positie te hoeven kiezen maar mijn kennis over onderwijswetgeving in te kunnen zetten als kader voor een discussie programma.

Afgelopen week was ik te gast bij het VPRO programma Nadia  als expert Onderwijsrecht. Onder aanvoering van Nadia Moussaid gingen ouders, leerkrachten, en deskundigen van onder andere Rutgers  in de tv studio in gesprek om hun ervaringen te delen over seksuele voorlichting op scholen; een onderwerp waar steeds vaker ophef over lijkt te ontstaan.

Of scholen wel of niet het onderwerp seksuele voorlichting mogen behandelen, volgt uit de wet, zo vertel ik in de uitzending. In kerndoelen heeft het ministerie van onderwijs vastgesteld wat leerlingen moeten kennen en kunnen.

Een van die kerndoelen is dat leerlingen leren over (het respectvol omgaan met) seksualiteit en seksuele diversiteit. Scholen zijn dus wettelijk verplicht om in hun lessen aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming. Maar er blijft wel ruimte voor de school om te bepalen hoe en wanneer zij daaraan invulling geven. En of dat dan lesmateriaal is dat door de school zelf is ontwikkeld of wordt aangereikt via een landelijke programma zoals  “De Week van de Lentekriebels”, is ter vrije keuze van de school. Zolang het (school)programma past bij de leeftijd en de belevingswereld van leerlingen.

Al met al een hele mooie uitzending, die aanzet tot respectvolle gesprekken over een lastig onderwerp als seksuele voorlichting op scholen.

Vorige
Vorige

De scheiding komt de school binnen, en nu?

Volgende
Volgende

Waarschuwing aan school vanuit het Openbaar Ministerie